Skar Yara İzi Tedavisi

Anasayfa Skar – Yara İzi Tedavisi
Skar-Yara İzi Tedavisi Nedir

Her insan için en önemli unsur kusursuz, sağlıklı bir cilt görünümüdür. Cilt dokusu üzerinde bulunan ve geçmişte yaşanılan yara, yaralanma olaylarının ardından kalan izler sağlıklı görünüme engel oluşturur. Günümüzde sıkça tercih edilen skar-yara izi tedavisi ile yara izlerinin hafifleyip solgunlaşması hedeflenir.

Skar Nedir?

Skar, doğal bir yaralanmanın veya cerrahi işlemlerin ardından iyileşme sürecindeki deri dokusunun bağ dokusu ile yer değiştirmesi sonucunda ortaya çıkan bir izdir. Yaranın iyileşme süresi derideki hasarın nedenine, büyüklüğüne bağlı olarak bazı farklılıklar gösterebilir.

Skar-Yara Çeşitleri Nelerdir?

Skar-yara çeşitleri yaralanma şekline ve yaranın ciltte oluşturduğu etkiye bağlı olarak gruplandırılır ve türüne göre ayrı skar - yara izi tedavileri uygulanır.

Kontraktür yara izi cildin yanması sonucunda oluşan bir izdir. Bu izler cildin hareket yeteneğini azaltırken sıkışmasına da neden olur. Keloid yara izleri ise iyileşme sürecinin abartılı bir şekilde seyrettiği yara türlerine denir. Bu yara izlerinde aradan belirli bir zaman geçse dahi yara izi kabararak sınırların dışına taşar, kaşıntı ve kızarıklığa neden olur.

Hipertrofik yara izleri keloidlere benzeyen, yaralanma sınırında seyreden kırmızı lekelerdir. Bu tür skar-yara izi tedavisinde yaradaki iltihabı azaltmak için bazı silikon tabaklar kullanılabilir. Diğer bir yara izi türü olan sivilce izleri de cilt üzerinde derin çukurlar, açılı veya dalgalı görünümler oluşturur. Skar tedavisi, sahip olunan akne izinin türüne bağlı olarak değişebilir.

Skar-Yara İzi Hakkında Genel Bilgiler

Yara izleri insan dokusunun doğal iyileşme sürecinin bir parçasıdır. Yara izleri, kazara yaralanmalar, cerrahi işlem nedeniyle uygulanan kesikler, hayvan ısırmaları, yanık izleri ve enjeksiyonlar nedeniyle cilt dokusu üzerinde belirgin bir görünüm oluşturabilir. Ayrıca, su çiçeği ya da akne gibi döküntülere sebep olan bir durum neticesinde doku üzerinde oluşan izler de skar-yara izi tedavisi gerektirebilir.

Yaradaki kaşıntı hissi normaldir ve kesin bir nedeni bilinmemekle birlikte yaranın aktifliğini gösterdiği düşünülmektedir. Ayrıca, yara izlerinin üzerinde oluşan yeni deri ince olduğu için, onu güneş ışınlarına karşı koruyucu krem ile korumak gerekir. Çünkü zararlı ışıklar iyileşme sürecini olumsuz yönde etkileyebilir ve kaşıntı hissini artırabilir.

Tüm yaralarda az ya da çok iz kalır ve normal şartlarda insan vücudunda oluşan yaraların 3-4 hafta içerisinde belirgin bir iyileşme eğilimi göstermesi beklenir. Ancak yaranın iyileşme sürecine girmesinin ardından stabil hale gelmesi 6-12 aylık bir süreci kapsar. Sürecin uzunluğu vücudun kendini iyileştirme yöntemleri ile ilgilidir. Yara izi görünümünü azaltmaya yönelik skar-yara izi tedavisi uygulanmadan önce vücudun kendini iyileştirme sürecini tamamlamasını beklemek ve yara izinin geldiği son durumu görmek gerekir.

Skar-Yara İzi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yara izlerinin tamamen yok edilmesi mümkün değildir. Skar-yara izi tedavisi ile amaçlanan, yara izlerinin boyutunun küçültülmesi ve görünümünün azaltılmasıdır. Skar-yara izi tedavisinde kabul edilebilirlik sınırlarını aşan izler özel cerrahi yöntemlerle sayesinde giderilmeye çalışılır. Z plasti, deri nakli, cilt soyma ve dolgu yara izi estetiği için uygulanan yöntemlerdendir. Lazer ise skar-yara izi tedavisinde en gelişmiş tedavi yöntemidir. Tedavi seanslar şeklinde uygulanır ve %60-70 iyileşme oranına sahiptir.

En iyi sonucu elde etmede doktor seçimi oldukça önemlidir. Sizler için gerekli olan yöntemi belirlemek ve skar-yara izi tedavisi hakkında bilgi almak için Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Mahmut Sunay ile iletişime geçebilirsiniz.

Çalışma Saatleri

P.tesi– Cuma 9.00 – 18.00
Cumartesi 10.00 – 15.00
Pazar Kapalı
Resmi Tatiller Kapalı

Bizimle İletişime Geçin