Yüz kırıkları, yüz ve ağızdaki kemiklerin kırılmasıdır. Çoğu yüz kırığı ani ve şiddetli saldırılar nedeniyle oluşur. Özellikle spor, dövüş, ata binme, trafik kazaları ve düşmelerden kaynaklanır. Kemikler diş kistleri gibi nedenlerle zayıflasa da bunlar nadiren görünen durumlardır. Yüz kırıkları ameliyatı; burun (nasal) kemiği kırıkları, elmacık kemiği kırıkları, göz altı kemiği kırıkları (orbital), alt ve üst çene kırıklarını kapsar.
Yüz Kırıklarında Ameliyat Ne Zaman Yapılır?
Yüzünüzde bir tür künt (fiziksel yaraya dayalı) ya da sert bir travma geçirdiğinizde doktor ya da diş hekimi sizi muayene edecektir. Muayene esnasında hareket, şişme ve ağrı durumunuza bakarak röntgen çektireceklerdir. Çoğu yüz kırığı yüz çene ve diş röntgenlerinde net bir şekilde görülebilir. Ancak bazı küçük kırıklar daha fazla röntgen ve takip isteyebilir. Doktorunuz duruma göre sizi yüz kırıkları ameliyatına yönlendirecektir. Yüz kırıkları ameliyatının birinci ve sonraki tedavileri yaş ve diğer etkenlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Yüz Kırıkları Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Yüz kırıkları ameliyatı, kırığın tipine, boyutuna ve o sıradaki koşullara bağlı olarak değişir. Öncelikle doktorlar kırık kemikleri normal bir hizaya sokmaya başka bir deyişle kırığı azaltmaya çalışır. Yaralanmayı önlemek için kırığı sabit tutmaları gerekir. Bu bazen uğraştırıcı olabilir. Kimi zaman da kırıkları yerinde tutmak için kemiklerin içinde veya dışında plakalar, vida ve teller kullanmaları zorunludur. Yüz kırıkları ameliyatı için kullanılan plakalar titanyumdan yapılmıştır. Yüzünüzün, başınızın ve /veya çenenizin kemiklerini bir arada tutarlar ve güçlendirirler. Yüz kırıklarını onarmak için koyulan plaklar yerinde kalacak ve kemiğinizle kalıcı olacak şekilde tasarlanmıştır. Enfeksiyona ya da rahatsızlığa sebep olma ihtimalleri çok düşüktür. Böyle bir duruma neden olduklarında çıkartılmaları gerekir.
Yüz Kırıkları İyileşme Süresi Ne Kadardır?
Yüz kırıklarının iyileşme süreci kırıkların tipine, boyutuna ve tedaviye bağlı olarak değişir. Yüz kırıkları tedavisinde yaralar ve şişlikler genellikle 2-3 haftada iner. Bu süreçten sonra vücut kendini iyileştirmeye devam eder. Bu süreçte sabırlı olmanız gerekir. Yüzünüzü uyuşmuş veya garip hissedebilirsiniz. Yüz kemiklerinde sinirlerin geçtiği çok fazla kanal vardır. Bu kanallardaki sinirler duyusaldır (ağrı, dokunma, sıcak, soğuk vb). Sinirler yumuşak doku ve yüz derisi yoluyla dağılırlar. Bu durum size garip gelebilir ama normaldir. Yüzünüzde yumuşak dokularınız, cildiniz yaralanmış; kemikleriniz çürük, şişmiş ya da hasar görmüş olabilir. Bu sebeple ağrılar kısa süreli de olabilir. Ama bazı durumlarda ağrıların birkaç hafta ya da ya sürdüğü görülebilir. Çok nadiren kısmi iyileşme olur ya da hiç iyileşmez.
Operasyon Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Yüz kırıkları ameliyatından sonra doktorunuzun önerdiği tavsiyelere mutlaka uymalısınız. Eğer yüz kırığı yanak kemiğinde ise, yaralanmayı izleyen 10 gün boyunca burnunuza üflemekten kaçının. Çünkü, sinüslerinizi havayı temas ettirmeniz göz çevresinde yüz şişmesine neden olabilir. Yüzünüz şiştiyse bu geçici bir durumdur. Herhangi bir sorununuz varsa doktorunuza tekrar başvurmanız gerekir. Yüz kırığınız iyileşene kadar en az 6-8 hafta çarpma ve darbelere karşı yüzünüze dikkat etmeniz gereklidir. Çünkü bu darbeler kırık bölgelerde hasar bırakabilir. Ve bunun sonucunda kemikler de hareket edebilir. Plakalar titanyumdan yapıldığı için havaalanı dedektörlerinde sorun çıkarmazlar. Bilgisayarlı tarama ya da manyetik rezonans gibi taramalara girecekseniz plakalardan bahsetmeniz yerinde olur. Yüz travmaları özellikle şehir merkezlerinde yaygın olarak görülen bir durumdur. Yüzünüzde kırık olması özgüveninize bir darbe indirebilir. Yüz kırıkları ameliyatı olmak için yetenekli ve deneyimli bir plastik cerrah gereklidir. Bu noktada Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mahmut Sunay ve deneyimli ekibi ile iletişime geçebilirsiniz.
Yüz Estetiği
Çalışma Saatleri
Monday – Friday | 9.00 – 18.00 |
Saturday | 10.00 – 15.00 |
Sunday | 9.00 – 15.00 |
Holidays | Closed |